Hur du vet vad som är din optimala vikt

När jag var nyutbildad sjuksköterska jobbade jag på ortopeden på Karolinska i Stockholm. Där fokuserar vi mycket på skelett och rörlighet. Ett av våra viktigaste verktyg är röntgen – för att se var skadan är och hur vi kan åtgärda den. Har du sett en röntgenbild förut?
De bilderna vi tittade på visade givetvis skelettet, men de visade också till viss grad det som ligger runt omkring. Man kunde till exempel tydligt se om det fanns luft i tarmarna… men det som förvånade mig  allra mest var första gången jag fick se en röntgenbild av en person med grov övervikt… dels ser du skelettet som är normalstort, men du ser också konturerna av själva kroppen, som i det här fallet gick långt utanför själva skelettet! Då först insåg jag hur ”onormalt” det är för människan att ha en så stor kropp. Vi är inte menade att ha alla extra kilon. Tidigare hade jag tänkt att idealvikt handlar om utseende – det är ju så media vinklar det. Men efter att jag fick se hur vi ser ut på insidan så gick det verkligen upp för mig hur solklart det är att kroppen blir sjuk av övervikt.

tjock

Jag menar inte att skrämma någon, döma någon eller klandra någon. Det jag egentligen vill säga är att du är vacker, oavsett hur mycket eller lite du väger! Vikt och skönhet har ingen relation för mig, och det borde det inte ha för dig heller. Du är en person, du har goda egenskaper, du har unik kunskap, du har under dina år på jorden formats till att bli den person du är idag. Du är UNIK! Ingen är som du. Var STOLT över det! : )

Anledningen till att jag berättar för dig om min upplevelse med röntgenbilderna är att det är en så enormt stor del av patienterna på våra sjukhus idag som inte hade behövt komma till oss om de bara hade valt att äta annorlunda, stressat minde och prioriterat sig själva mer. Det handlar inte om att du ska passa in i storlek S eller att vågen ska peka på något speciellt tal… det är för mig helt orelevant.
Så, hur vet du vad som är din optimala vikt?
Jag skulle vilja säga att det vet du när du har en kropp som fungerar, du har massor av energi i vardagen till att göra de saker du vill, du är inte begränsad av smärta eller infektioner som grundar sig i en ohälsosam livsstil… du är helt enkelt fri i din kropp!

Om du inte är där alla redan, vad ska till för att du ska nå dit? Mitt hetaste tips är att börja med vad du stoppar i magen. Är det du vanligtvis äter byggstenar för din kropp eller är det substans som stillar dina begär?

Vad tycker du? Håller du med mig eller är jag helt ute och cyklar?

Kommentarer

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
  • Google Plus
  • Google
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Twitter
  • Blogger

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *